NieuwsribbonFoto: Anke Gielen

Gemeentelijke onderscheiding voor Johan Brosens

Op 7 juni jl. zetten een paar honderd (oud)collega's, vrienden en familie Johan Brosens in het zonnetje. Na 34 jaar nam hij officieel afscheid als sectordirecteur van Amateurkunst en Subsidies & Projecten bij Kunstbalie en respectievelijk diens rechtsvoorgangers het Brabants Centrum voor Amateurtoneel en het Centrum voor Amateurkunst Noord-Brabant (CvA).

Tijdens een speciaal voor hem georganiseerd amateurkunstfestival in de studio's en het theater van Kunstbalie kwamen diverse disciplines voorbij. Zo was er een dans voorstelling van Dansnest uit Breda, traden de talenten van circus BonBourgon op en was er een open avond van Filmclub TAS. Ook hielden o.a. Jace van de Ven en Jack van Dongen en Ton van Nieuwburg voordrachten en waren Het Zunderts Toneel, Markering Ontbreekt en Theater van de Verloren Tijd aanwezig met performances. Als afsluiting was er een optreden van The Inspirational Community Gospel Choir.

Zilveren legpenning van de Gemeente Tilburg

Tijdens het festival was er uiteraard ook plaats voor een officieel gedeelte. Tijdens toespraken van Matthijs Rümke (artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel), Jan Stoffels (directeur Kunstbalie) en Jos Verbeeten (voorzitter raad van toezicht Kunstbalie) werd Johan uitgebreid geroemd om zijn jarenlange inzet voor de amateurkunst in Tilburg en Brabant. Met name Johan's persoonlijkheid, passie voor de sector en ultieme Brabantse mentaliteit stond in de diverse speeches centraal. Maar daarnaast was er ook uitgebreid aandacht voor zijn verdiensten, die bovendien door de Gemeente Tilburg met een zilveren legpenning zijn bekroond. Wethouder van Cultuur, Marjo Frenk, reikte de penning uit aan Johan die hier zichtbaar door ontroerd was.

lange Culturele loopbaan

Johan Brosens was als directeur van het Centrum voor Amateurkunst groot voorvechter en pleitbezorger van de actieve kunstbeoefening door amateurs. Hij is mede verantwoordelijk geweest voor verbreding van de aandacht van amateurtheater naar amateurkunst in de breedste zin van het woord. Onder zijn leiding ontwikkelde het CvA zich tot een alom gewaardeerd instituut op het gebied van de ondersteuning van de amateurkunst in alle disciplines. Het CvA heeft in hoge mate bijgedragen aan de status van Tilburg als bruisende amateurkunststad.

Als sectordirecteur Amateurkunst bij Kunstbalie, de provinciale instelling voor Amateurkunst & Kunsteducatie, heeft Johan zich de laatste jaren met name ingezet voor de verbinding tussen amateurkunst en kunst- en cultuureducatie. Johan heeft zijn stempel gedrukt op het beleid en de positie van Kunstbalie en een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit van het culturele klimaat en de culturele voorzieningen in Tilburg en Brabant.

contact

JAN STOFFELS
algemeen directeur
T 013 4648280
jan.stoffels@kunstbalie.nl


(fotografie: Anke Gielen - Mirador Media)
© KUNSTBALIE 2009